Om Eon's Goodbye Standby-kampanj

Kampanjen som E-on just nu driver som heter Goodbye Standby har en del goda poänger, den syns och utmärker sig mot traditionell urvattnad och trist reklam för elbolag. Den marknadsföringen som vi är vana att se från elbolagen handlar ofta om miljöval eller nöjda kunder. En reflektion som slog mig är dock riktningen på budskapet i Goodby Standby. Förutom att det handlar om att spara pengar för konsumenten och minska belastningen på miljön finns det en märkligt underliggande faktor. Mellan raderna ber E-on sina kunder att handla mindre av dom. Hur många företag idag önskar att kunderna spenderar mindre pengar hos dom? Det är få branscher som tjänar så mycket pengar som elbolag och banker.
Är det därför dom har råd att göra reklam för att kunderna ska handla mindre? Elbolagen är alltid ett svart får för allmänheten. Vilken vinning har staten på att ändra förutsättningarna eftersom dom tjänar pengar på prishöjningarna genom momsen? Om el vore momsfritt skulle förutsättningarna säkerligen bli helt andra.


Skrivet av Kalle Nilsson
Postat av: tess

väldigt bra skrivet dä r=)

DATUM: 2011-01-26 | TID: 19:54:48
HEMSIDA: http://latess.blogg.se/
Postat av: LIENE

sv: Yes, allt är bra:) Är det bra med dig då?

DATUM: 2011-01-26 | TID: 20:34:49
HEMSIDA: http://lienes.blogg.se/
Postat av: AMANDA FALK

Sv: nej som jag skrev i inlägget köpte jag shortsen när jag var i thailand ;-) var där mellan 11-27 dec ;-) underbart! har du varit där?Ha en toppen onsdag kväll (läs gärna mina tips om en ritkigt lyckad onsdag som kommer upp strax)!!

DATUM: 2011-01-26 | TID: 21:02:46
HEMSIDA: http://amandafalk.se
Postat av: STYLE CRUSH

sv: EXAKT! :D hahajaru det var en bra fråga men jag gillar egentligen massa boyband och att spela de låtarna ;) haha..men mest, sonja alden!

DATUM: 2011-01-26 | TID: 21:47:27
HEMSIDA: http://malinronnquist.se
Postat av: Ruth Frida Marie

Sv: Tackar. Jo jag skrev ju i inlägget att jag är på utbildning denna vecka, könstigt att du frågar då.

DATUM: 2011-01-26 | TID: 21:49:19
HEMSIDA: http://bubbennilsson.blogg.se/
Postat av: ida

sv: idag har jag bara varit i skolan och sen varit barnvakt, sj då?

DATUM: 2011-01-26 | TID: 21:52:56
HEMSIDA: http://livsillusioner.webblogg.se/
Postat av: jessica

Nop jag har inte fått tag på någon..

DATUM: 2011-01-26 | TID: 21:58:24
HEMSIDA: http://saywhatyouwant.blogg.se/
Postat av: jessica

Nop jag har inte fått tag på någon..

DATUM: 2011-01-26 | TID: 21:58:36
HEMSIDA: http://saywhatyouwant.blogg.se/
Postat av: Ruth Frida Marie

El kan naturligtvis inte vara varken moms eller skattfritt, det är det inget i Sverige som är. Jag skulle nog vilja säga att vi i Sverige betalar 50% skatt, eftersom det är skatt på lönen och sedan skatt på allt vi köper. Skatten går självfallet oavkortat till staten, så där drar el-leverantörerna inte in ett enda sketet öre. Staten tjänar dessutom Inte pengar på prishöjning, momsen och skatten är alltid samma. Moms 25%, skatt 28.3% för södra Sverige och 18.7 för norra. Vad än priset på ström är.De tre vanligaste el-avtalen är rörligt, fast och tills vidare.Det rörliga priset följer spotpriset(marknadspriset) och rörligt avtal är det som historiskt sätt, över tid, visat sig vara billigast. Detta förutsätter dock att man har råd att betala de månader då det är extremt dyrt. På en kund med rörligt avtal tjänar el-leverantörerna enbart på det påslag som de har, handlar om några ören per kWh.Ett fast avtal har såklart alltid samma pris och har kunden bundit priset då det var dyrt finns det inget denne kan göra förrän kontraktet går ut. Har man istället lyckats binda på, säg 40 öre per kWh. är detta relativt billigt. Historiskt sätt då.45% av Sveriges hushåll har ett tills vidare avtal. På ett sådant avtal placerar el-bolagen den som inte gör ett aktivt val, just för att det är där de tjänar störst andel pengar. Här sätter de själva priset om hur de tror att det kommer se ut, kanske för tre månader framöver. Även om marknadspriset är billigare. Men om marknadspriset blir dyrare måste el-bolagen få tillbaka den eventuella förlusten under nästa period och om då spotpriset är lägre sätter de mycket troligt ett högre pris trots det. Med andra ord kan 45% av Sverige inte skylla någon annan än sig själv på sin dyra el.Alla nordiska el-leverantörer köper sin el från Nord Pool och spotpriset följer denna kurva.Höhö...lite kort sammanfattat. Hoppas du förstår.

DATUM: 2011-01-26 | TID: 22:55:45
HEMSIDA: http://bubbennilsson.blogg.se/
Postat av: Ruth Frida Marie

Höhö...min kommentar blev fän längre än ditt inlägg.

DATUM: 2011-01-26 | TID: 23:06:41
HEMSIDA: http://bubbennilsson.blogg.se/
Postat av: Linnéa

Sv. Man tackar!

DATUM: 2011-01-27 | TID: 00:35:47
HEMSIDA: http://linneaekvalls.blogg.se/
Postat av: Sweet Life Style

ja jag har varit på smink party haha :) själv?

DATUM: 2011-01-27 | TID: 01:07:39
HEMSIDA: http://sweetlifestyle.se
Postat av: Kalle

bubbennilsson! åh kul med en riktig kommentar! min tanke var att staten tjäner mer om priserna stiger, summan moms öker ju vid högre pris. och det är där poängen är. tjäntar staten mer på en enormt bra inkomstkälla vill man så klart inte göra något för att minska den intänkten. men det är ju så klart ofantligt mer komplext än så :)

DATUM: 2011-01-27 | TID: 23:30:53
HEMSIDA: http://kallenilsson.com

KOMMENTERA HÄR:

NAMN:
Kom ihåg mig?

E-POSTADRESS: (publiceras ej)

HEMSIDA/BLOGG:

KOMMENTAR:

Trackback
bloglovin

RSS 2.0