Matilda tänker på miljön

Miljön är viktig för framtiden, något som också diskuterats väldigt mycket de senaste åren. Därtill har också second hand ökat. Slå detta ihop så har ni veckans ämnen i intervjun. Denna vecka har jag pratat med Matilda som brinner för frågor kring miljö och second hand. Jag bestämde mig för att ta reda på mer kring hur detta intresse dök upp, vad hon tycker om samhällets syn på miljön och mycket andra. Träffa Matilda i veckans intervju. Tjejen som brinner för miljön.
Du är väldigt intresserad av miljöfrågor har du alltid varit det? Hur kom det sig att detta intresse dock upp hos dig?

- Miljöfrågor har alltid varit något som intresserar mig, framför allt när det kommer till överkonsumtion. De vanor vi har i vår vardag är inte hållbara i längden och det vet varje människa om tack vare den miljödebatt som är igång. Samtidigt har vi svårt att ta miljöproblemen till oss eftersom de är så abstrakta, ingen kan ju exempelvis se på luften att den innehåller mer koldioxid. På detta är vi dessutom så pass vana med våra rutiner att vi får det svårt när vi ska ändra på dem. Efter en lyckad shoppingtur på stan är det nog inte många som tänker "Behöver jag verkligen det här? Hur har egentligen dessa inköp påverkat andra människor och miljön?" när de tittar ner i sina fullproppade påsar. Troligen gör vi inte det eftersom vi inte lärt oss att tänka i de banorna eller så gör vi det bara för att vi inte vill. Det är något vi borde lära oss och faktum är att vi faktiskt kan komma hem med likvärdigt innehåll i påsarna och våga tänka på varornas miljöpåverkan om vi lär oss att handla miljövänligt. Här kan det handla allt ifrån att gurkan jag köpt är närodlad eller att jeansen är second hand. Jag vill kunna inspirera personer att leva miljövänligt. Ett interesse som ligger nära mig och många andra i min ålder är mode, att få fram sin personlighet genom kläder. Det är nog min specialitet när det kommer till att inspirera. Man kan klä sig snyggt och enligt trenderna och vara miljövänlig samtidigt. Det är därför jag pratar så mycket om second hand.


Vem är då Matilda?

- Matilda är en tjej på 18 år som bor och pluggar på gymnasiet i Stockholm. Mitt liv består av massor med musik, foto och design. När jag inte sitter i skolbänken syr jag gärna eller hänger med mina grymma vänner!


Köper du mycket Second hand och varför?

- Haha den här frågan fick jag senast idag för några timmar sen! Ja det blir en hel del second hand. Dels för att det är miljövänligt men också för att det är otroligt kul. Du kan göra grymma fynd och oftast är du helt ensam om plagget du köper. Förra året hade jag som nyårslöfte att inte köpa något nyproducerat under hela året. Skulle jag köpa kläder, skor, väskor, smycken och så vidare skulle det vara second hand eller egengjort. Det blev med andra ord en hel del second handfynd och egensydda toppar och klänningar under det året. I år lär det inte bli någon större skillnad fastän löftet inte är kvar. Jag är fast i second handvärlden, haha!


Men hjälper det verkligen speciellt mycket om vi i Sverige ligger i framkant när andra länder inte bryr sig?

- Det är inte riktig sant att andra länder inte bryr sig. Självklart finns det många länder som prioriterar miljön alldeles för lite och satsar mer på utveckling som bygger på resurser jorden inte kan förse dem med. Men det handlar inte alltid om det. Detta märks tydligt i de miljötoppmötena som hålls. Titta bara på de senaste resultaten från cop 15 och 16, det är alldeles för svårt att få igenom förslag och besluta om saker. Ofta faller idéer på tvistefrågor mellan i- och u-länder. Vissa menar att u-länderna inte ska behöva prioritera miljön eftersom i-länderna inte behövde det i sin industrialisering. Samtidigt går det inte att alla världens länder är industrialiserade om vi inte tänker på miljön. Alla länder står på olika grunder och det är svårt att kompromissa. Här är det då viktigt att i-länderna tar sitt ansvar, visar vägen och värnar om miljön.

 

Du pratar väldigt mycket om att bryta vanor kring shopping. Vilka vanor är det mer som måste ändras?

- Vi måste bli mer medvetna när det kommer till vår konsumtion av mat. Här har vi kött som en tung miljöbov. Sen har vi palmolja där skogsavverkningen som sker för att bland annat bygga palmoljeplantager står för en mycket stor del av jordens utsläpp av koldioxid. Skogsavverkningen står för 18 procent av utsläppen av växthusgaser, det är mer än hela transportsektorn! Sen ska vi som bor i storstäder givetvis åka mer kollektivt. Den stora användningen av bilen måste minskas, bilarna måste förnyas och miljöbilar ska gynnas mer.


Är det många som har börjat tänka som dig av dina vänner?

- Mitt löfte jag hade förra året som innebar ett köpstopp på nyproducerade saker hade jag faktiskt gemensamt med en vän. Många säger att de ser mig som en inspiration och jag hoppas verkligen att det är så också.

 

Vad är det du pluggar?

- Jag pluggar naturvetenskaplig linje på gymnasiet. Min inriktning är miljö såklart!


Det har ju blivit allt fler som börjat handla second hand. Har du märkt en ökning?

- Ja absolut det är mycket mer vanligt nu! Det är otroligt roligt. Jag har faktiskt inte handlat på second hand så länge som många tror utan det har kommit på senare år. Förut tyckte jag att det kändes lite småjobbigt att ha kläder som andra hade använt. Så tror jag dessutom att många tänker, men till er vill jag säga att så är det inte! In med dem i tvättmaskinen bara så är det lugnt!

 

Tror du att fler kommer börja tänka på samma sätt som dig?

- Det tror jag, annars skulle jag inte kämpa och brinna så mycket som jag gör för det här!

 

Tycker du att Sverige är bra på att ta sitt ansvar kring miljöfrågor?
- Om man jämför med världen har Sverige kommit långt men det räcker inte med att bara några länder tar ett stort ansvar. Nu när vi kommit en bit måste vi visa framfötterna ännu mer, sätta press på och leda andra länder.

Känns inte det väldigt kul att dina vänner följer dig?
- Det är ju inte så att alla har börjat handla enbart second hand men hos vissa har intresset ökat och det glädjer mig!

Åker du alltid kollektivt?
- Själv har jag inget körkort just nu men ska snart börja ta det. För mig har det inte varit nödvändigt med ett körkort eftersom jag bor där jag bor men det kommer att behövas i framtiden. Om jag ska någonstans tar jag alltid tunnelbanan eller bussen om inte sträckorna blir för långa och det inte finns möjlighet att åka kollektivt längre.När tror du det kommer slå igenom med miljöbilar?
- Jag är inte så kunnig på det specifika området för miljöbilar men vad jag tror är att samhället är för dåligt anpassat för miljöbilar i nuläget. Det finns miljöbilar men det finns inte tillräckligt många utspridda stationer som krävs för att bilarna ska kunna fortsätta att köra när bränslet är slut. Det är oftast dyrt för en bensinmack att utvidga sortimentet och erbjuda exempelvis biogas. Det är något som måste lösas först och när det sker kan jag tyvärr inte svara på. Det är en politisk fråga där partierna har olika åsikter.     

Läser du mycket om dessa frågor i din utbildning?
- Det har jag delvis gjort. I skolan jobbar vi med både med miljöpolitik och hur miljöproblemen uppstår, vad dess konsekvenser blir och hur det ser ut i världen etc.

Är detta något du skulle vilja jobba med i framtiden?
- I framtiden tror jag att alla arbeten mer eller mindre kommer att vara kopplade till miljön. Jag har många framtidsdrömmar och många skiljer sig från varandra men man jag kan väva in miljöproblem i alla faktiskt. Så ja, även om jag inte bara kommer att syssla med miljöfrågor kommer det vara en del av mitt arbete.


Idag lever vi ju mycket i ett slit och släng samhälle. Hur ska vi komma ur detta?
- Jag tror att vi måste inse att en vara vi köper inte bara handlar om prislappen som sitter på den utan även om varans påverkan på samhället och miljön och dens egentliga nödvändighet för oss. Det är vanligt att vi bara köper för att det är billigt eller för att vi vill mata vårt ständiga köpsug. Det är en inställning och ett beteende vi måste ändra på. Här har hela samhället ett ansvar, politiker när det kommer till större områden och individen vid enklare val i vardagen.

 

Hur ser du på framtiden för miljöfrågor?
- Det ligger redan mycket fokus på miljöfrågorna. Även om vi ställer höga mål och uppnår dem och de mål som redan är ställda kommer såklart miljöfrågorna fortfarande att existera. Miljöfrågorna kommer alltid att finnas men förhoppningsvis kan vi minska hysterin genom att göra en förändring nu!  

Finns det något du skulle vilja tillägga?
- Det enda jag vill tillägga är att jag tycker att alla borde sätta sig in mer i miljödebatten och bli mer medvetna. Små val i vardagen kan ge så mycket om vi alla gör det!

 

Postat av: sofiie - bloggare i värmland

haha jo då :) dd?

DATUM: 2011-02-03 | TID: 16:19:28
HEMSIDA: http://sophielarssoon.blogg.se/
Postat av: TC

sv. Japp jag börja i måndags.. Två kvällar i veckan e d.. Men det känns jätte bra verkligen =)

DATUM: 2011-02-03 | TID: 16:36:25
HEMSIDA: http://theresreiman.blogg.se/
Postat av: Lina

Riktigt fint och bra inlägg :-)

DATUM: 2011-02-03 | TID: 17:06:33
HEMSIDA: http://finalinafina.blogg.se/
Postat av: tess

Japp ja mår bra. Magsjukan på jobbet bara så man är lite rädd. Ska till Växjö nästa vecka för skola så jag vill inte bli sjuk.

DATUM: 2011-02-03 | TID: 17:21:59
HEMSIDA: http://tess701.blogg.se/
Postat av: Jessica

okej.

jo idag mår jag bättre, lite trött bara!

själv? :)

DATUM: 2011-02-03 | TID: 18:04:52
HEMSIDA: http://jessicasvardagsliv.blogg.se/
Postat av: Alexandra

vilken bra intervju :)

DATUM: 2011-02-03 | TID: 18:16:10
HEMSIDA: http://alexandrareichert.blogg.se/
Postat av: fanny

kan jag väl göra, let ya know när det är uppe!

sjukt bra inrevju btw, fler borde tänka så:)

DATUM: 2011-02-03 | TID: 18:27:11
HEMSIDA: http://ssistersbeforemisters.blogg.se/
Postat av: marina

sv: tack :)

DATUM: 2011-02-03 | TID: 18:37:03
HEMSIDA: http://marinapalme.blogg.se/
Postat av: PiaMarica

Jasså, var praktiserar du? :) har gjort läxa och så.

DATUM: 2011-02-03 | TID: 19:26:11
HEMSIDA: http://piamarica.blogg.se/
Postat av: Rinki

Svar till Matilda: Jättebra intervju och jag tycker att det är jätteroligt att det finns tjejer som du som är engagerad och brinner för miljön. Det är superviktigt att folk i vårt samhälle blir mer miljömedvetna och jag blir så himla ledsen när vissa använder ursäkten (för att de inte sätter sig in mer) "äsch, det är redan för sent". Det är fortfarande viktigt och jag blev glad över att läsa om dig! You Go Girl!Sv (till Markus): Tack så jättemycket för att du säger att jag har något klokt att säga, det känns inte alltid som det. Men det värmer jättemycket att höra. Jag tycker absolut att man ska få vara nöjd med sig själv, man har rätten att få visa upp sig; oavsett vad samhället eller media presenterar för bilder. Men jag tycker att det kan vara extremt svårt att vara nöjd med mig själv, men jag jobbar på det.Skönt att du har fått komma in i din praktik, jag är jätteglad för din skull! Jo, håller på lite med mina egna texter från och till under dagarna.Med mig har det varit lite jobbigt just nu, min farmor är tillbaka på sjukhus (däremot åker hon nog hem imorgon), hon hade fått vätska i lungorna; men vi var rädda för att det var en ny hjärtattack, så det har varit fram och tillbaka. Det känns som att det kommer närmare och närmare slutet...och det är jobbigt att acceptera, trots att jag vet att hon är gammal.Hur har din dag varit?Kram!

DATUM: 2011-02-03 | TID: 19:32:58
HEMSIDA: http://rhulth.wordpress.com
Postat av: josefine

jodå det var väl bra, ungefär som vanligt! :)

DATUM: 2011-02-03 | TID: 19:55:50
HEMSIDA: http://joserika.blogg.se/
Postat av: Linnea

SV: Allt är bra med mig! Hur är det själv!?

DATUM: 2011-02-03 | TID: 20:04:51
HEMSIDA: http://linnealujak.blogg.se/
Postat av: Eleonore

Svar: Får hoppas det ;D får träna som attans o hålla formen :)

DATUM: 2011-02-03 | TID: 20:05:50
HEMSIDA: http://lifebyeleonore.blogg.se/
Postat av: Khangkheng´s ♥

hehe jag ska snart lägga mig, har huvudvärk :( själv?

ja det har jag :D

DATUM: 2011-02-03 | TID: 20:07:07
HEMSIDA: http://khangkhengs.blogg.se/
Postat av: Claudia

tack! =)

DATUM: 2011-02-03 | TID: 20:10:29
HEMSIDA: http://claudiias.blogg.se/
Postat av: Anonym

- haha nej nej skriver bara här i meine blogg!

DATUM: 2011-02-03 | TID: 20:18:55
HEMSIDA: http://dajeroma.blogg.se/
Postat av: JOSEFINE THYBERG

åh, tack så mycket!! :)jaha så kul :) nej imorgon ska jag och familjen fira syrra eftersom att vi alla är så utspridda under veckorna.. :)

DATUM: 2011-02-03 | TID: 20:22:40
HEMSIDA: http://josefinethyberg.blogg.se/
Postat av: STYLE CRUSH

sv: haha men nu fattar jag nada.. vadå hur jag ska välja? ;)

DATUM: 2011-02-03 | TID: 20:23:11
HEMSIDA: http://malinronnquist.se
Postat av: Malin

Haha, ja Sandra brukar jag ta över min blogg ibland, men ska be kanske 2 st :D haha

Puss

DATUM: 2011-02-03 | TID: 20:26:38
HEMSIDA: http://mhellsen.blogg.se/
Postat av: Malin

Vi har så sjukt kul ihop :D

Sandra och syskonen :P

DATUM: 2011-02-03 | TID: 20:28:16
HEMSIDA: http://mhellsen.blogg.se/
Postat av: Mayra

Tack så mycket :)

DATUM: 2011-02-03 | TID: 20:41:43
HEMSIDA: http://bebitas.blogg.se/
Postat av: chayenne

sv: Det är bäckensmärta.

http://se.babycenter.com/pregnancy/antenatalhealth/physicalhealth/pelvicpain/

DATUM: 2011-02-03 | TID: 20:50:21
HEMSIDA: http://hellsbelle.blogg.se/
Postat av: veronica

Sv: jorå lite sådär, men det funkar:) själv?

DATUM: 2011-02-03 | TID: 21:00:53
HEMSIDA: http://veronicanasslander.blogg.se/
Postat av: ida

taack, eller nått?!

Jadå, du själv då? :)

DATUM: 2011-02-03 | TID: 21:01:54
HEMSIDA: http://idaalundbeerg.blogg.se/
Postat av: Joel

Det var inte så svårt faktiskt :)

DATUM: 2011-02-03 | TID: 21:03:24
HEMSIDA: http://joelbjurholm.blogg.se/
Postat av: Madeleine

Hej slipsen. Läget bra?

Gillar du att göra intervjuer, du gör det ofta tänkte jag på? :)

DATUM: 2011-02-03 | TID: 21:17:31
HEMSIDA: http://mkr.blogg.se/
Postat av: Sandra

Kul att du tycker det! Allt bra? :)

DATUM: 2011-02-03 | TID: 21:40:36
HEMSIDA: http://sandrasobecks.blogg.se/
Postat av: Siolia

Min vän är inte bara snygg han är klok också :)

Kul läsning ovan!!

DATUM: 2011-02-03 | TID: 22:11:00
HEMSIDA: http://siolia.se
Postat av: My Beauty Secrets

tack de är bara bra :) hur är de själv?

DATUM: 2011-02-03 | TID: 22:18:31
HEMSIDA: http://mybeautysecrets.blogg.se/
Postat av: kurdisk muslimsk tjej <3

absolut :D PuSs <3

DATUM: 2011-02-03 | TID: 23:05:37
HEMSIDA: http://kurdishgirlpeaceandlove.blogg.se/
Postat av: lisette

det går framåt. mycket att göra. :(

DATUM: 2011-02-03 | TID: 23:23:11
HEMSIDA: http://lajsette.blogg.se/
Postat av: Adara Magazine - din bloggtidning på nätet!

Mycket bra skrivet Slipsen! =) Bra frågor och du har ett lätt språk att följa!Jag har börjat förstå hur svårt journalistik är. Att skriva kort och koncist är inte det lättaste!

DATUM: 2011-02-04 | TID: 00:34:43
HEMSIDA: http://adaras.se
Postat av: SBINA JUHLIN

aha, som mig dårå haha.. blir nog att sova aaalldeles snart :) jadå jag har bara varit hemma å slappat. Hur skönt som helst. Hur har din dag varit då?DATUM: 2011-02-04 | TID: 01:05:06
HEMSIDA: http://saaabinas.blogg.se/
Postat av: Therese Ejenstam

Bara bra! Händer idag?

DATUM: 2011-02-04 | TID: 06:56:15
HEMSIDA: http://browntess.blogg.se/
Postat av: STYLE CRUSH

sv: OCH på tal om det, när kommer min intervju upp? tänkte kanske skicka svaren!? höhö! måste hitta de först :P

DATUM: 2011-02-04 | TID: 06:58:28
HEMSIDA: http://malinronnquist.se
Postat av: emelie

tack :)

bara bra, själv? :)

DATUM: 2011-02-04 | TID: 07:31:07
HEMSIDA: http://plimplom.blogg.se/
Postat av: mathilda

heter du också mathilda ?=)

jo min dag var bra din då?=)

DATUM: 2011-02-04 | TID: 07:51:48
HEMSIDA: http://stjarngudinnan.blogg.se/
Postat av: hannah

sv; härligt, vas ska du göra i helgen?

Hon tackar så mycket :)

DATUM: 2011-02-04 | TID: 07:57:45
HEMSIDA: http://hannahprinsessa.blogg.se/
Postat av: jessica

Ikväll blir det jobb, innan dess blir det kanske en runda på stan =) själv då?

DATUM: 2011-02-04 | TID: 08:39:04
HEMSIDA: http://saywhatyouwant.blogg.se/
Postat av: Anonym

tack,det är bara bra.hur är det själv?bra intervju

DATUM: 2011-02-04 | TID: 08:40:52
HEMSIDA: http://kittygitty.blogg.se/
Postat av: sara

tacktack!:)här har vi snöblandat regn idag..det e segt! vad händer idag då?

DATUM: 2011-02-04 | TID: 08:44:05
HEMSIDA: http://fabulousprincess.blogg.se/
Postat av: Anonym

13 februari :)

DATUM: 2011-02-04 | TID: 09:12:14
HEMSIDA: http://sofieomnell.blogg.se/
Postat av: M I N I I Z Z A

kom just till skolan, dudå :) ?

DATUM: 2011-02-04 | TID: 09:12:55
HEMSIDA: http://miniizza.blogg.se/

KOMMENTERA HÄR:

NAMN:
Kom ihåg mig?

E-POSTADRESS: (publiceras ej)

HEMSIDA/BLOGG:

KOMMENTAR:

Trackback
bloglovin

RSS 2.0